Campanie de strângere de semnături în biserici pentru eliberarea Monicăi Iacob Ridzi, în orașul în care este primar soțul ei

Publicat: 11/03/2015, 13:24
Actualizat: 12/03/2015, 07:44

În mai multe biserici ortodoxe din municipiul Petroșani, unde soțul Monicăi Iacob Ridzi, Tiberiu, este primar, se strâng semnături pentru a cere grațierea fostului ministru al Tineretului și Sportului, condamnată la cinci de închisoare pentru abuz în serviciu, însă reprezentanții Episcopiei Devei și Hunedoarei susțin că nu este o acțiune a Bisericii Ortodoxe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Listele pe care enoriașii pot semna și care urmează să fie trimise președintelui Klaus Iohannis cu solicitarea de grațiere pentru fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi sunt amplasate în biserici, în locurile unde se vând lumânările și se lasă „pomelnicele”.

„Campania de strângere de semnături s-a demarat de către credincioși, care au fost impresionați de povestea unei mame bolnave care a lăsat acasă doi copii care i-au moștenit boala. Am făcut apel într-o zi de vineri în biserică, nu duminică, atunci când sunt cei mai mulți enoriași, pentru a anunța credincioșii că pot să se înscrie pe listă, însă această campanie nu este a bisericii, și nici a mea ca preot. Lista este în locul unde se vând lumânări și se pun pomelnice și cei care semnează trebuie să dea și seria și numărul cărții de identitate ca să poată fi verificate datele”, susține preotul Octavian Pătrașcu, de la Biserica Sfânta Mare Muceniță Varvara, din cartierul Aeroport din Petroșani, unul dintre preoții care au făcut apel la credincioși pentru a susține grațierea Monicăi Iacob Ridzi.

Potrivit acestuia, până miercuri, pe lista aflată în Biserica Sfânta Mare Muceniță Varvara s-au înscris mai puțin de 100 de persoane.

Liste asemănătoare sunt deschise la alte două biserici ortodoxe din centrul municipiului Petroșani, dar, cu toate acestea, reprezentanții Episcopiei Devei și Hunedoarei susțin că nu este o acțiune a Bisericii Ortodoxe.

„Părintele protopop din Valea Jiului ne-a anunțat că este o inițiativă a credincioșilor de strângere de semnături pentru grațierea unei persoane bolnave care are doi copii în întreținere. Nu a fost o inițiativă a preoților. Credincioșii au inițiat acest demers și nu este o acțiune a Bisericii Ortodoxe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Gabriel Miricescu.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, de către instanța supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Poliția Județeană Cluj, fiind încarcerată la secția exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, unde urma să stea în perioada de carantină de 21 de zile.

În 3 martie, ea a fost însă transferată la Spitalul Penitenciar Jilava, în baza unei solicitări personale de internare în spital, ea motivând că suferă de mai multe boli, printre care trombofilie și leuconeutropenie, și că se simte rău.

În același dosar, fosta consilieră a Monicăi Iacob Ridzi, Ioana Vârsta, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, tot pentru abuz în serviciu, iar George Răzvan Nica Udangiu, asociat și administrator la SC Artisan Consulting SRL și SC Compania de Publicitate Mark SRL, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare și doi ani interzicerea unor drepturi. De asemenea, Paul Diaconu, fost director al Direcției Generale Economice și Resurse Umane din Ministerul Tineretului și Sportului, în perioada martie-septembrie 2009, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, după ce judecătorii au constatat că acesta și-a plătit partea de prejudiciu. La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare cu executare.

Pedepse cu suspendare au primit și alți șase foști angajați ai Ministerului, aceștia rămânând cu condamnările dispuse la judecarea în fond a cauzei.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel național dedicate Zilei Naționale a Tineretului și externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL și Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată și aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului și Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locuri din București, Costinești și 39 reședințe de județ, în care cunoștea că structurile proprii ale ministerului ori alte entități publice sau private vor desfășura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanșării cercetărilor, în 13 iulie 2009, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuță, ar fi intervenit să fie șterse din calculatoarele MTS aparținând unora dintre co-inculpați date informatice și fișiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poștă electronică, cât și din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

La data trimiterii dosarului în judecată, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933 de lei (640.000 de euro), precizând că își rezervă dreptul de a o modifica în funcție de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
S-a decis plata a 500 LEI. Banii intră în cont: Așa cum Guvernul a promis
Alin Oprea rupe tăcerea, după 18 ani. Adevărul din spatele destrămării trupei Talisman
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×